Foto:

Aktion svetsade samman frilansar

March 5, 2024
Ingen författare

Den fackliga aktionen mot Svenska Dagbladet skapade en lagkänsla bland tidningens underbetalda frilansar och gav dem råg i ryggen för fortsatt kamp för högre arvoden.
Litteraturkritikern Per Klingberg berättade om aktionen, som genomfördes i början av december, på en frilansfrukost ordnad av Mälardalens frilansklubb.
– Vi är inställda på att det tar tid att få upp arvodena, men känner att vi mer är ett kollektiv nu, efter att tidigare ha haft kontakt med tidningen var för sig. Vi hoppas nu vänja tidningen vid att vi är ett team.

Han är medveten om att det tar tid att bygga upp ett nätverk, men det är viktigt att gå samman och förhandla kollektivt och jobba för stabila grundarvoden.
– Den största vinsten är att vi har samlat så många frilansskribenter och satt oss vid förhandlingsbordet. Det kostar på för dem att möta oss gång på gång. Den mindre höjning som litteraturkritiker fått är ett fikonlöv som SvD skyler sig med när de utmanas, menar Per Klingberg.

Aftonbladet som har samma ägare, Schibsted, betalar dubbelt så mycket.
Att mycket av kulturmaterialet betalas så snålt rimmar illa med SvD:s profil där kulturen är prestigefylld. Det vill gruppen, som hittills samlat kring 50 personer, ändra på.
– Man ska värdesätta det material man beställer. Beställer man en krönika ska man betala skäligt, beställer man ett reportage betalar man skäligt, beställer man en teaterrecension betalar man skäligt. Vi vill inte att textformat ställs mot varandra, säger Per Klingberg.

Han hoppas att aktionen, som både Journalistförbundet och Författarförbundet backade upp, leder till att det blir möjligt att samla fler skribenter och organisationer i det fortsatta arbetet
för högre arvoden.

På nästa Frilansfrukost, den 18 mars, kan du träffa Martin Schibbye och prata med honom om reportagesajten Blankspot som han driver.
Välkommen till Thelins konditori på Kungsholmen kl 8.30!

Mats Karlsson

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...