Foto:

Blankspot går sin egen väg

March 19, 2024
Ingen författare

Martin Schibbye gästade Mälardalens frilansfrukost på Thelins Kungsholmen den 18 mars och berättade om det journalistiska arbetet bakom nyhetssajten Blankspot.
Sajten grundades 2015 av Martin Schibbye och Brit Stakston – senare anslöt även frilansjournalisten Rasmus Canbäck till redaktionen.
Tanken från början var att erbjuda utlandsjournalistik av hög kvalitet från områden runt om i världen som hamnat i medias skugga. Men begreppet blankspot eller vita fläckar är i sig inte helt oproblematiskt enligt Martin.
- Det känns som ett ganska kolonialt uttryck. Det bor ju människor överallt i världen och det rapporteras från alla platser, åtminstone lokalt. Så från vems perspektiv pratar vi om vita fläckar egentligen?

Det som har utmärkt Blankspots arbete är bland annat deras uthållighet i utrikesfrågor.
De har en kontinuerlig rapportering från de områden och frågor som de bevakar i stället för bara enstaka nyheter. Till exempel bevakar Rasmus fortsättningsvis Kaukasusområdet och vad som händer i frågan om relationerna mellan Armenien och Azerbajdzjan även nu efter att alla armenier fördrivits från Nagorno-Karabach och konflikten inte lockar lika mycket uppmärksamhet.
Martin bevakar själv Lundin-rättegången – Sveriges största rättegång någonsin och som det knappt skrivs om alls i övriga medier. Redaktionens dagliga arbete inom dessa ämnen kan man som läsare följa genom att gå
med i någon av Blankspots Whatsapp-grupper.
- Det är ett sätt att ta del av nyheter som är väldigt stort i andra länder, via Telegram framför allt, men som inte riktigt hittat hit ännu, säger Martin.

Martin delade under mötet ut ”Cards of Qatar” till de som närvarade. Det är en bunt fotbollskort där korten i stället för fotbollsspelare pryds av bilder på och berättelser om några av de migrantarbetare som dött i anslutning till arenabygget inför fotbolls-VM i Qatar 2022.
- I 2,5 år pågick arbetet med projektet, vilket innefattade ett väldigt detektivarbete för att ta reda på vilka de omkomna migrantarbetarna var och intervjua deras närstående i Bangladesh, Indien och Nepal.

Projektet belönades med Stora journalistpriset Årets förnyare 2022 med motiveringen ”När världens blickar vänds mot Qatar spelar Blankspot ut fotbollskorten och VM-byggets dödsoffer träder fram.” och visar enligt Martin vad man kan åstadkomma med uthålligt journalistiskt arbete bortom de mediala allfarvägarna.

Thomas Wederus

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...