Foto:

Frukostrmötet med Thomas Wedérus

October 28, 2023
Ingen författare

Hitta storyn på resande fot
Efter snart ett år på resa till världens alla hörn delade journalisten Thomas Wedérus med sig av tips på hur man hittar berättelserna på plats.
Det blev ett engagerat samtal med deltagare på frukostmötet med Mälardalens frilanssektion.
Thomas Wedérus, som också sitter i Mälardalens styrelse, fick många frågor om hur han väljer sina resmål och hur han sedan får idéer till reportage.
Genom att prata med folk, följa nyheterna och hålla ögon och öron öppna, blev det enkla svaret. Något som kan låta självklart, men kan vara besvärligt på ställen där journalister inte är väl sedda.

Sedan han gav sig av i våras har Thomas Wedérus varit i Armenien, Spanien, Colombia, Japan och Balkan med Kosovo.
Han var nu hemma tillfälligt för att sedan ge sig av till Ukraina innan han återvänder hem framåt våren.
Men det är inte alltid självklart hur man hittar berättelsen.
– I Armenien hade jag ingen story eller ens research, men hade förstått att gruvindustrin är kontroversiell. Jag träffade en brittisk journalist som kopplade ihop mig med en armenisk kompis som visste att en gruva som delfinansieras av Sverige befarades förstöra miljön. Det blev en artikel i Fokus.

Framför allt har han skrivit för Göteborgsposten, som har en ambitiös utrikesbevakning och betalar bra. Men han skriver även för andra och får för det mesta betalt enligt frilansrekommendationen.
Thomas har internationellt pressleg, men har sällan behövt visa det. Inte heller har han någon ackreditering eller rekommendationsbrev från uppdragsgivare, I stället har han skrivit en egen presentation som han visar när det behövs. Jobben säljer han in efter hand som han får uppslag.
– Jag presenterar jobbet kort, det är bra att inte skriva för mycket. Ofta räcker det med en välformulerad idé och att vara på plats. Känner man inte redaktionen presenterar jag mig och länkar till tidigare rep.

Något journalistvisum har han inte behövt i något av länderna han besökt. När han kommer till Ukraina finns färdiga presskit med skyddsväst och hjälm som man får låna. Annars reser han lätt, med en laptop och en liten kompaktkamera, vilket ibland är rent nödvändigt när man inte vill skylta med att man är journalist.

Nästa frukostmöte med Mälardalens frilanssektion blir den 20 november kl 8.30 på Konditori Bonanza, Ringvägen 36.
Gäst är då krönikören med mera Vesna Prekopic, som ska prata om hur man etablerar sig inom opinionsjournalistik.

Mats Karlsson

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...