Foto:
Tove Falk, Mondial

Grävredaktören Jenny Küttim berättar

May 30, 2022

Kom, lyssna på och ställ frågor till SVTs framstående grävredaktör, Jenny Küttim, som växte upp i Jehovas vittnen, i det lilla samhället Grums i Värmland. Som journalist hade hon bestämt sig för att aldrig granska uppväxten och sekten.

Men så fick hon en anonym låda med brev som innehöll lagböcker om hur medlemmarna ska leva. Försändelsen var adresserad ”Till journalisten Jenny Küttim”.

I arbetet med boken Sanningsbärarna har hon intervjuat över 200 personer som berättat om egna erfarenheter av övergrepp och våld. 79 personer vittnar om att de utnyttjats sexuellt som barn, och 40 av dem delar samma manliga förövare –en man som kunnat fortsätta år efter år inom sekten.

Hur har det präglat dig som journalist att växa upp i den här sekten?

"Väldigt målinriktad, vill ta reda på sanningen – fast utan filterbubbla nu. Jag har fortfarande drivet att det finns en bild som ska stämma, och vilken är den? Det var därför jag blev granskande journalist".

Jenny Küttim, född 1982, har belönats med Stora Journalistpriset och Guldspaden för sina granskningar av rättsskandalen Thomas Quick, tillsammans med Hannes Råstam och Dan Josefsson. Sedan 2020 är hon redaktör för grävdesken på SVT.

NÄR: 13 juni 2022
kl. 17–18 mingel för medlemmar i Mälardalens frilansklubb och för journaliststudenter då vi bjuder på smörgås och kaffe/te/mineralvatten.
Kl. 18–19.30, föredrag av Jenny Küttim. Tid för frågor. Gratis för medlemmar i Mälardalens frilansklubb och journaliststudenter.

VAR: ABF, Sveavägen 41 i Stockholm

Obligatorisk anmälan senast den 10 juni kl. 12
till Ylva.berlin@ltffeature.com


Arrangemanget är ett samarbete mellan Mälardalens frilansklubb och ABF i Stockholm.

VÄLKOMNA!

Ylva Berlin        
070–797 74 96            

Mats Karlsson
070–307 56 08

 

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...