Foto:

Abdulbaset Sieda om arabiska medier före och efter folkupproren

May 9, 2021
Monica_A
Ingen författare
Den 6 maj fick 20 frilansjournalister över Zoom ta del av en faktaspäckad och intressant föreläsning om arabiska media: statsägd TV, satelliter och sociala medier. Föreläsaren Abdulbaset Sieda har arbetat som kurdisk-syrisk politiker och forskare innan han kom till Sverige. Här har han fortsatt att skriva och forska samtidigt som han undervisar på universitet och gymnasium.


Arabländerna öppnade generellt sina tv-kanaler mellan 1960 och 1970, ungefär samtidigt som vi i Sverige. Den senaste arabiska nationella tv-kanalen öppnades 1994 i Palestina., efter överenskommelse och tillstånd från Israel. Omkring 80 % av invånarna i arabvärlden, cirka 377 - 420 miljoner invånare tittar på tv.

Arabländerna insåg snart att de kunde styra opinionen med hjälp av de visuella medierna, även om gränserna för yttrandefriheten varierar i de olika länderna.

När Baathpartiet kom till makten, 1963 i Syrien och 1968 i Irak bildades Informationsministeriet som utövade alltmer censur. De som grundade Baathpartiet var inspirerade av nazismen, fascismen och kommunismen. Många journalister blev trakasserade. Den dominerade arbetsmodellen i media hade Sovjet som förebild. Tre saker blev tabu att ta upp i media:
* Ideologiska , politiska frågor om man var emot regimen
* Religiösa frågor. Man kan inte kritisera islam eller kristendomen öppet
* Sex

Många inskränkningar i den personliga friheten

Under dessa regimer blev folksamlingar förbjudna, till exempel om man ville ordna ett seminarium. Om man ville trycka och publicera en bok skulle man först fråga Informationsministeriet om lov. Parti- och föreningsfrihet existerade inte. Om man skulle åka utomlands måste man få utresetillstånd i förväg. Ibland blev det nej. Då fick du inget pass. Detta blev en del av det normala livet. Folk trodde att det var normalt, något man måste acceptera. Några sade: Staten vet bättre än vi.

Kulturkrockar

Under Hafez al-Asads tid som politiker och president i Syrien 1970-2000 behandlades han som en Gud i TV. Abdulbaset berättade om en händelse som chockerade honom när han kom till Sverige. En bild i en tidning visade statsminister Ingvar Carlsson med skadat ben stå i kö framför en bankomat för att ta ut pengar.
- Att en president i vårt land skulle gå till en bankomat för att ta ut litet pengar vore helt omöjligt, säger Abdulbaset. Där går hela banken till presidenten.

Oräkneliga satellitkanaler idag

Den massiva tekniska utvecklingen idag har försvagat regimernas kontroll över TV:n. Problemet var tidigare bristen på information men nu har det blivit ett överflöd i hela världen.
- När jag vaknar på morgonen har jag mer än 1 300 satellitkanaler att välja mellan, säger Abdulbaset. Och dessa ägs inte bara av araber, regeringar i arabvärlden utan det finns massor från omvärlden, t.ex. CNN, BBC och France 24.. Även Kina har kanaler på arabiska.

Sociala mediernas betydelse

Sociala medier spelade stor roll under det arabiska upproret. Folk kunde kommunicera med varandra och organisera sig. Men regimen kunde också gå in och hacka och kontrollera vissa aktivister. Det har blivit ett känt fenomen att vissa personer blir stoppade för att de skrivit något på Facebook eller Twitter

Ammar 404

Staten har ansträngt sig att kontrollera de nya verktygen. I Tunis finns ovanstående symbol som man använder. Ammar är en person som tillhörde regeringen i det gamla systemet. Han är expert på att kontrollera. Det betyder Ammar.


Monica Atterberg


Mer information om Den arabiska våren finns på Globalis, en interaktiv världsatlas och ett digitalt uppslagsverk.
Den svenska versionen av Globalis har funnits sedan 2006 och hanteras av Svenska FN-förbundet.

Mer om Abdulbaset Sieda finns att läsa på Uppsala författarsällskaps hemsida
och på DN (betalvägg)

Abdulbasets föreläsning finns under inlogg för medlemmarna i Mälardalens frilansklubb på den här hemsidan..

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...