Foto:

Viktiga grundkunskaper för att skriva om vetenskap

June 27, 2021
Monica_A
Ingen författare

Intresset var stort när vetenskapsskribenten, föreläsaren och forskaren Henrik Brändén den 22 juni höll ett seminarium via Zoom där han gav information om viktiga grundkunskaper som skribenter bör ha för att kunna börja skriva artiklar om vetenskap/forskning. 36 medlemmar deltog i seminariet som drog ut på tiden då det var många som ville ställa frågor.


Henrik inledde med att förklara vad vetenskap är. Något han beskriver som att successivt närma sig en allt mindre felaktig beskrivning av en aspekt av verkligheten. Han beskrev även vikten av att förenkla men att finna en balans mellan det och att inte förenkla för mycket. Han bad därför alltid en forskare inom det specifika området att läsa de texter han skrivit för att vara säker på att han inte förenklat bort information som är väsentlig för innehållet. En problematik som han beskriver ofta inträffar när journalister vill hitta en nyhet. Det kom en hel del frågor om hur frilansjournalister ska kunna balansera mellan önskan om att hitta ”nyheten” men samtidigt inkludera alla om och men som kan finnas i vetenskapen. Att gräva ner sig djupt i forskningsresultat kräver tid, något få redaktörer är villiga att betala för.

Henrik Brändén gick även igenom hur man ska kunna veta hur trovärdig forskaren och forskningen är. Han beskrev en skala som är bra att utgå ifrån:

Seminariet kommer att kunna ses under inlogg på Mälardalens hemsida för medlemmar i Mälardalens frilansklubb.

Therese Quennerstedt


Foto: Palli Kristmundsson. Forskaren Henrik Brändén med en av sina senaste böcker: Själens biologi och vår framtida vilja.

Mer info om Henrik Brändén

För er med PowePoint installerat finns Henriks bilder från föredraget att se här.

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...