Foto:

Journalisthelgen 29–31 oktober 2021 bjuder på många intressanta föreläsare

October 16, 2021
Monica_A
Ingen författare

För första gången anordnar Mälardalens frilansklubb ett helt helgslut, från fredag till söndag med massor av föredrag och samtal som riktar sig till både journalister och allmänhet. Syftet med helgen är förutom vidareutbildning av journalister och rekrytering att öka allmänhetens förståelse och kunskaper om journalistyrket. I arbetet samarbetar vi med Frilans Riks, Uppsala kommun och Studiefrämjandet Uppsala Västmanland.

Invigningen sker i Uppsala i det nyrenoverade Litteraturens hus som Uppsala kommun ställer till förfogande för olika grupper av skribenter, som författare och journalister. Lördagen och söndagen blir digital via Zoom för hela landet

Från kl. 10 till 16 kan du komma till föreläsningarna via följande länkar:

Till föreläsningarna lördagen den 30 oktober

Till föreläsningarna söndagen den 31 oktober

HELA PROGRAMMET
Fredag 29 oktober

Kl. 16.30
Insläpp för dem som vill se hur det ser ut i Litteraturens hus. Vi bjuder på alkoholfri drink.

Kl. 17.00
Invigning i Litteraturens hus (f.d. Åhuset) Sysslomansgatan 1, Uppsala.
Annika Strömberg, utvecklingsledare på Kulturförvaltningen, Uppsala kommun öppnar arrangemanget. Monica Atterberg och Therese Quennerstedt från Mälardalens frilansklubb berättar om Journalisthelgen.

Kl. 17.30
Om fotografyrket
Staffan Claesson svarar på frågor kring sitt jobb som fotograf under drygt 40 år, som frilans och anställd på UNT. Staffan är son till fotografen Claes Claesson som 1944 startade Uppsalas första bildbyrå Uppsala-Bild.

Kl. 18.15
Arbetet som utlandskorrespondent
Hanna Sahlberg svarar på frågor om sitt arbete som Kinakorrespondent

Lördag 30 oktober, digitalt över Zoom

Kl. 10.00
Rörlig bild
Magnus Nildén på SVT Nyheter Uppsala berättar bland annat om hur SVT arbetar med rörlig bild i nyhetsprogram men även i onlineformat.

Kl. 11.00
Bauer Media & Co. - Vem har ansvar för medieinnehålletinom podd- och streamingtjänster?
Olle Wilöf, jurist på Svenska journalistförbundet, beskriver olika rättsliga och praktiska konsekvenser av att nya medieaktörer har etablerat sig på den svenska marknaden de senaste åren.

Kl. 12.00
Lunch

Kl. 13.00
Påverkar sociala medier journalistiken?
Helena Amiley berättar om sitt arbete som influencer och problematiken med influencers pålitlighet och möjlighet att vara opartiska i ett arbete där man är ”köpt” för att marknadsföra varor eller tjänster.   

Kl. 14.00
Hur söker man stipendier?
Justus Bennet, ombudsman på Journalistförbundet, berättar om vad du bör tänka på när du söker stipendier hos Journalistförbundet. Stipendierna går att söka även för icke journalister.

Kl. 15.00
Filma intervju med mobilkamera
I den här föreläsningen får du lära dig att filma en intervju med mobilkameran och sedan redigera den direkt i mobilen. Josefina Sahlin, som föreläser, är videoproducent och lärare på Moderskeppet

Söndag 31 oktober, digitalt över Zoom

Kl. 10.00
Är vetenskapsjournalistiken för snäll?
Lisa Beste, frilansskribent, kommunikatör och doktor i växtfysiologi berättar om vad hon tycker är speciellt med att rapportera om just vetenskapliga rön och forskningsvillkor. Kan vetenskapsjournalistiken bli bättre?

Kl. 11.00
Grävande journalistik kan vara farlig
Researchern och journalisten My Vingren berättar om säkerhetsutmaningar, digitala verktyg, mentala strategier och hur man förbereder sig inför en potentiell farlig publicering

Kl. 12.00
Lunch

Kl. 13.00
Hur skyddar vi oss och vårt arbete- digital säkerhet?
Hanna Linderstål håller föredrag om vad varje journalist bör veta om virtuell utredning och påverkan. En föreläsning om hotet mot journalister, desinformation och manipulation i sociala medier, nättroll och vad vi bör lära oss mer om.

Kl. 14.00
I spåren av fake-news
Gert Lundstedt ordförande i Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd (YEN) berättar om hur Journalistik är en förtroendebransch och hur nämnden arbetar för att upprätthålla det förtroendet.

Kl. 15.00
Vad gör medieombudsmannen?
Caspar Opitz berättar om sitt arbete. Om du till exempel känner dig personligen kränkt och utpekad av något som publicerats eller sänts så kan du anmäla detta till Medieombudsmannen. Vilka medieetiska avvägningar gör en journalist mellan allmänintresse och personlig integritet?Mycket tid för frågor.

Medieombudsmannen Caspar Opitz. Foto: Jonas Hellsén
Medieombudsmannen Caspar Opitz. Fotograf: Jonas Hellsén

Foto överst föreställer Hanna Sahlin, videoproducent och lärare på Moderskeppet.

För frågor, kontakta Monica Atterberg eller Therese Quennerstedt. Kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...