Foto:
Mats Karlsson

Pensionsevent

May 25, 2023
Ingen författare

Föredrag om pensioner engagerade.
Journalisten och medlemmen Rickard Jakbo lotsade med säker hand och stort engagemang en skara peppade medlemmar i Mälardalens frilanssektion mellan grynnor och blindskär om pensionssparande för egenföretagare. Ytterligare medlemmar slöt upp via länk.

Frågorna var många och diskussioner uppstod gång på gång kring vad som är bäst att satsa på som frilans, framför allt med egen firma.
Den som har aktiebolag och/eller tjänar bra, över brytpunkten för statlig skatt på cirka 50.000, har fler alternativ att välja på. Men det stora flertalet gör bäst i att inte dra av pensionssparandet, var Rickard Jakbos främsta råd.
Avdraget sänker inkomsten och därmed också den sjukpenning-och pensionsgrundande inkomsten. Det betyder att man tvärt emot sin avsikt riskerar att sänka pensionen i stället.

Att inte placera pengarna i aktiva fonder, som ofta har höga avgifter, lönar sig oftast inte heller. Bara några tiondels procentenheter högre avgift kan göra mycket lägre pension när man går miste om ränta på ränta under många år. Soffliggaren har hittills dragit vinstlotterna i pensionssystemet.

Rickard gick också igenom ett antal alternativ till att pensionsspara, och låta pengarna förränta sig på annat sätt. Ett alternativ är Investeringssparkonto, ett annat är kapitalförsäkring, som har en låg schablonskatt på cirka 0,9 procent. Eller så sparar man på vanligt sparkonto, där man numera kan få ränta på pengarna, och sedan låter sig fångas upp av garantipensionen. Den är ett skyddsnät som lappar ihop brister i systemet, där pengarna inte räcker så långt som det var tänkt. Men hur den möjligheten ser ut i framtiden är osäkert.

I pausen bjöds på kaffe, te och goda mackor på bröd från prima bageri.

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...