Foto:

Vesna peppade på frukostmöte

November 21, 2023
Ingen författare

Diskussionens vågor gick höga när krönikören och opinionsjournalisten Vesna Prekopic
gästade Mälardalens frukostmöte.
Med stort engagemang satte hon igång samtal om hur man säljer in sig på redaktioner genom att ständigt simma i nyhetsflödet och hugga ämnen med stor aptit.

Många frågor kretsade kring hur man etablerar sig, skapar nätverk och tar betalt.
Vesna Prekopic berättade hur hon slagit sig in i branschen sedan hon som 39-åring sadlat om från skolvärlden:
– Jag var en arbetarklassunge utan nätverk, jag insåg att jag måste ta mig in på egen hand. Det gjorde jag i och med praktikterminen på Södertörns journalistutbildning. Jag bad att få skriva på ledarsidan och det blev bra, så jag blev fast anställd på ledarredaktionen.


2020 blev hon frilans, vilket var drömmen. Hon insåg att ett bra sätt att pitcha var att skriva repliker i heta ämnen. Tidningarna vill snabbt ha korta texter som kommenterar vad som händer.
Hon har skrivit om politik och kultur för bland annat Sydsvenskan, Aftonbladet och ETC.
Nu skriver hon krönikor framför allt för DN Kultur, och är med i nyhetspanelen i TV4:s Efter fem. Hon gissar själv att hon fick plats där tack vare hennes mest uppmärksammade krönika i DN, om att otrohet inte är hela världen.
- Det blev ett ramaskri, folk blev som galna. De skrev repliker, texten togs upp i poddar.

Som mycket annat hon skriver väckte texten starka reaktioner, både positiva och negativa.
Hennes texter lämnar sällan någon oberörd.
Sina idéer tankar hon ur nyhetsflödet, som hon följer ständigt med två morgontidningar i papper, P1, Agenda och alla nyhetssändningar. Så fort något tar tag skriver hon. Vad skrivkramp och idétorka är vet hon inte. Ibland pitchar hon fyra idéer på en gång.
- Ledarsidorna ger alltid inspiration eller frustration, säger hon.

Omkring tre dagar väntar hon på svar då hon pitchat. Ibland blir det nej, men då gäller det att inse att "alla inte vill ha mina texter" och gå vidare.
Genom sitt nyhetsknarkande hänger hon med i det mesta som flyter förbi i den breda mittfåran, men kan även ta upp smalare ämnen från till exempel Filosofiska rummet. Det är viktigt att ha substans och kunna motivera sitt tyckande och själv komma med något konstruktivt, förklarar hon.

Mats Karlsson

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...