Foto:
Frans van Heerden, Pexels.com

Lunchseminarium om arvoden 19 maj

May 14, 2022
Ingen författare

Nu på torsdag den 19 maj klockan 12–13 återkommer Frilans Riks med succén från förra året. En panel på tre journalister svarar på frågor om vad de tar betalt för olika uppdrag.

 

I panelen:

 

Mats Karlsson – frilansjournalist 

Andrea Kollman – frilansjournalist

Håkan Röjder – frilansfotograf

Vilka frågor får panelen?

Ett ”blandjobb”

En uppdragsgivare ringer och frågar om du kan göra ett författarporträtt på Bokmässan. De vill att du ska göra ett litet porträtt på författaren, prata med författaren om den nya boken och skildra hur det är att som debutant vara med på bokmässan. De har en porträttbild från förlaget som de kan tänka sig att använda men vill helst ha en egen porträttbild och frågar om du kan ta en sådan. De vill i alla fall att du tar några bilder av författarens aktiviteter på mässan så att det syns att reportaget gjorts där. Texten ska vara 8 000 tecken. Du arbetar regelbundet i denna tidning och det är därför redaktören kontaktat dig. Du bor i Jönköping cirka 10 mil från Göteborg och vill gärna ha jobbet.

Vad skulle du begära för betalning för detta jobb? Vad skulle du ta betalt för –och hur mycket?

Traditionellt jobb – skribent och fotograf

Redaktören ringer och säger att det är bråttom. Hen vill att du skriver en text på
5 000 tecken om flyktingar i Ukraina. Du ska leta upp en flyktingfamilj med barn och intervjua dem kort om hur de blivit mottagna i Sverige. Du ska även hitta en flyktingsamordnare eller volontär och kortfattat ta reda på vilken hjälp och stöd familjer från Ukraina får. Texten ingår i ett större Ukrainareportage i tidningen. Reportaget ska göras i samma stad du bor.

Vad ska du ta betalt?

Redaktören skickar även med en fotograf. Artikeln ska göras på tre sidor och antalet bilder som får plats är 5-6 bilder. Bilderna redaktören vill ha är ”hemma hos bilder” hos flyktingfamiljen samt en bild på volontären/flyktingsamordnaren. Du har bil och tar med dig reportern till familjen. Du kör sex mil.

Vad ska du ta betalt?

Länk till lunchseminariet kommer att läggas upp på Frilans Riks hemsida  på förmiddagen torsdag den 19 maj.

Relaterade inlägg

No items found.
Comment Form is loading comments...